Naming Systems And Socio-Ritual Functions Of Traditional Probolinggo Food: An Ethnoculinary Study
DOI:
https://doi.org/10.21009.Aksis.090104Keywords:
traditional food, Pendalungan, naming system, social-ritual function, ProbolinggoAbstract
This research aims to find out how the naming system and social-ritual functions of traditional foods in the Probolinggo area, so that people can know the reasons behind the naming and traditions of these foods. This type of research is descriptive qualitative using Abdul Chaer's theory of naming system and meaning. Data analysis techniques used (1) data reduction, (2) data analysis, (3) data classification, (4) data interpretation, and (5) conclusion. The results showed that almost all of Probolinggo's traditional foods are part of Pendalungan culture, an acculturation of Java and Madura. The naming system of traditional foods in Probolinggo tends to be simple, based on the way of serving, the sound when eaten, or the process of making, and has no special meaning in the name. Most of Probolinggo's traditional foods do not have significant social or ritual functions, with the exception of ketan kratok which serves as a marriage proposal (social) and wiwitan ritual offering (ritual). In addition to Javanese-Madurese acculturation, Pendalungan culture in Probolinggo is also influenced by Islam, seen in the naming and use of jenang grendul/tajin plokor to welcome Safar and jenang suro/tajin sorah for Muharram, where the term 'sorah' in Madurese comes from the mention of the month of Suro in the Javanese calendar based on the Hijri calendar.
References
Alfansyur, A., & Mariyani, M. (2020). Seni Mengelola Data: Penerapan Triangulasi Teknik, Sumber dan Waktu pada Penelitian Pendidikan Sosial. Historis: Jurnal Kajian, Penelitian Dan Pengembangan Pendidikan Sejarah 5.2, 5, 146–150. https://doi.org/10.31764/historis.vXiY.3432
Astrea, K. (2017). Hipotesis Sapir-Whorf dalam Proses Toponimi Kabupaten Tuban (Kajian Antropologi Linguistik). Bahasa Dan Sastra Indonesia 4.1, 49–56.
Chaer, A. (2013). Pengantar Semantik Bahasa Indonesia.
Foster, G. M., & Anderson, B. G. (1978). Medical anthropology.
Ghufar, A. M., & Suhandono, S. (2022). Penamaan Semantis dan Pandangan Budaya pada Jajanan Pasar Jawa Barat. Diglosia: Jurnal Kajian Bahasa, Sastra, Dan Pengajarannya 5.3, 537–554.
Krisnawati, I. (2022). Nasi Liwet Solo, Kuliner Tradisional dengan Keunikan Sejarah, Budaya dan Filosofi. Destinesia: Jurnal Hospitaliti Dan Pariwisata 3.2, 102–111.
Lubis, I. S., & Tanjung, H. R. (2021). Sistem Penamaan dan Makna pada Makanan Tradisional di Kota Padangsidimpuan. Jurnal Education and Development, 9(4), 607–614.
Nindi, Z. (2021). Dakak-Dakak: Makanan Adat pada Upacara Baralek Masyarakat Nagari Tabek Kecamatan Pariangan. Universitas Andalas.
Prihartini, N. D. (2023). Linguistic Landscape Analysis on Coffee Shop Signboard in Kota Probolinggo. Universitas Panca Marga.
Runtiko, A. G. (2020). Makna Komunikasi di Balik Makanan Tradisional. Jurnal Ilmu Komunikasi Acta Diurna 16.1.
Sapir, E. (1939). Language an Introduction to The Study of Speech.
Satrio, P., & Suyanto, B. S. (2020). Masyarakat Pendalungan: Sekilas Akulturasi Budaya di Daerah “Tapal Kuda” Jawa Timur. Jurnal Neo Societal.
Sibarani, R. (2015). Pendekatan Antropolinguistik terhadap Kajian Tradisi Lisan. RETORIKA: Jurnal Ilmu Bahasa 1.1, 1–17.
Sofyan, M. A. (2020). Eksistensi Megono sebagai Identitas Kultural: Sebuah Kajian Antropologi Kuliner dalam Dinamika Variasi Makanan Global. Jurnal Sosiologi Reflektif, 15(1), 15, 45–62.
Sudaryat, Y. (2011). Makna dalam Wacana. Bandung: CV. Yrama Widya.
Susetya, H. H. H., Mardiyah, I., & Zahro, H. (2020). Keunikan Reduplikasi Bahasa Madura dalam Dialek Probolinggo. BAHTSUNA: Jurnal Penelitian Pendidikan Islam 2.2, 210–217.
Trismawati, T. M., Basit, A. A., & Nuriyanti, R. (2018). “Laporan Akhir PPPUD” Camilan Bawang Khas Probolinggo dalam Meningkatkan Persaingan Pasar Nasional". Universitas Panca Marga.
Utami, S. (2018). Kuliner sebagai Identitas Budaya: Perspektif Komunikasi Lintas Budaya. CoverAge: Journal of Strategic Communication 8.2, 36–44.
Wahjono, S. I. (2011). Aktualisasi Budaya Pendalungan untuk Kesinambungan Perusahaan Keluarga dalam Rangka Memperkuat Ketahanan Nasional. https://www.researchgate.net/publication/292138416
Widiyawati, A. A. (2019). Budaya Pandhalungan sebagai Cultural Heritage melalui Model Kreatif-Kritis Pembelajaran Sosiologi Kelas XII IPS SMAN 3 Jember. Metafora: Education, Social Sciences and Humanities Journal, 3(1), 2407–1757.
Yulisna, M. (2018). Pengaruh Produk, Harga dan Promosi Terhadap Keputusan Pembelian Makanan Tradisional di Gerai Bolu Kemojo Al- Mahdi di Pekanbaru. Universitas Islam Riau.
Zoebazary, M. I. (2017). Orang Pendalungan: Penganyam Kebudayaan di Tapal Kuda.



