The Influence of Learning Model and IQ on Knowledge of A Balanced Nutrition Healthy Eating
DOI:
https://doi.org/10.21009/GJIK.142.06Keywords:
Learning Model; IQ; healthy diet; balanced nutritionAbstract
This study aims to determine the effect of learning models and IQ on knowledge of a healthy balanced nutritious diet. Used an experimental research method with a treatment design by level 2x2. The results of study (1) there is a difference in the increase in knowledge of students who are given a jigsaw type cooperative learning model and guided inquiry learning model based on the value of F(OA) = 50.109 and p-value = 0,000 < 0,05. (2) There is an interaction between the learning model (factor A) and IQ (factor B) towards increasing knowledge of a healthy, nutritious and balanced diet based on the value of F(OAB) = 18.12 and p-value = 0,000 < 0,05. (3) there are differences in the knowledge of students who have a high IQ with a balanced, healthy, nutritious diet using the jigsaw cooperative learning model and the guided inquiry learning model. Based on Qhitung = 3,10 > Qtabel (0,05;4:30) = 2,89. (4) there is no difference in the knowledge of students who have a low IQ with the cooperative learning type of jigsaw and guided inquiry learning models based on the value of Qcount = 0.47 < Qtabel (0,05;4:30) = 2,89
Downloads
References
Arisman, M. (2004). Gizi dalam daur kehidupan.
Aulia, D., Akbar, S., & Yulati, L. (2017). Pembelajaran Tematik Sekolah Dasar Dengan Menerapkan Model Pembelajaran Discovery Learning. Prosiding Seminar Nasional PS2DMP ULM, 3(1), 7–10.
Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan Jawa Barat. (2019). Laporan Riskesdas Provinsi Jawa Barat. Lembaga Penerbit Badan Litbang Kesehatan.
Cahyadi, E., Hariyanto, A., & Kartiko, D. C. (2021). Penerapan Metode Pembelajaran Inkuiri DAN Group Investigation Pada Pembelajaran PJOK Terhadap Partisipasi Dan Berpikir Kritis Siswa SMPN 4 Pamekasan. Jurnal Ilmiah Mandala Education, 7(2), 246–254. https://doi.org/10.36312/jime.v7i2.2063
Dadvand, P., Nieuwenhuijsen, M. J., Esnaola, M., Forns, J., Basagaña, X., Alvarez-Pedrerol, M., … Sunyer, J. (2015). Green spaces and cognitive development in primary schoolchildren. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 112(26), 7937–7942. https://doi.org/10.1073/pnas.1503402112
Funay, N. A. (2020). Model Cooperative Learning Dengan Metode TGT Dalam Pembelajaran PJOK Di Sekolah Dasar. Seminar & Conference Nasional Keolahragaan, 65–73.
Kementerian Kesehatan. (2014). Peraturan Menteri Kesehatan tentang Pedoman Gizi Seimbang, 1–24.
Lahir, S., Ma’ruf, M. H., & Tho’in, M. (2017). Peningkatan Prestasi Belajar Melalui Model Pembelajaran Yang Tepat Pada Sekolah Dasar Sampai Perguruan Tinggi. Jurnal Ilmiah Edunomika, 1(01), 1–8. https://doi.org/10.29040/jie.v1i01.194
Lani, A. (2017). Hubungan Frekuensi Sarapan Dan Kebiasaan Jajan Dengan Status Gizi Pada Siswa Sekolah Dasar. Skripsi, 82.
Maharibe, C. C. (2014). Hubungan Pengetahuan Gizi Seimbang Dengan Praktik Gizi Seimbang Mahasiswa Program Studi Pendidikan Dokter Angkatan 2013 Fakultas Kedokteran Universitas Sam Ratulangi. Jurnal E-Biomedik, 2(1). https://doi.org/10.35790/ebm.2.1.2014.3711
Marinda, L. (2020). Teori Perkembangan Kognitif Jean Piaget Dan Problematikanya Pada Anak Usia Sekolah Dasar. An-Nisa’ : Jurnal Kajian Perempuan Dan Keislaman, 13(1), 116–152. https://doi.org/10.35719/annisa.v13i1.26
Mayang Sari, E., & Rafiony, A. (2020). Pengetahuan Tentang Pedoman Gizi Seimbang Dan Pola Makan Siswa Sman 1 Pontianak. Pontianak Nutrition Journal (PNJ), 3(1), 1. https://doi.org/10.30602/pnj.v3i1.623
Pastika, K. (2016). IMPLEMENTASI MODEL JINGSAW SEBAGAI UPAYA MENINGKATKAN PRESTASI BELAJAR TEKNIK DASAR PADA PELAJARAN PENJAS ORKES. “DAIWI WIDYA” JURNAL PENDIDIKAN DAN PEMBELAJARAN, 03(1), 1–13.
Pratama, A. T. (2015). Hubungan Intelligence Quotient (Iq) Terhadap Capaian Prestasi Belajar Biologi Sma Kota Medan. Biosel: Biology Science and Education, 4(2), 1. https://doi.org/10.33477/bs.v4i2.534
Rubai, W. L., Nabawiyah, H., & Mada, U. G. (2018). Pentingnya Program edukasi gizi berbasis sekolah, 70(7), 89401.
Sari, P. N. (2010). Hubungan Status Gizi dengan Tingkat Kecerdasan Intelektual (Intelligence Quotient-IQ) pada Anak Usia Sekolah Dasar ditinjau dari Status Sosial-Ekonomi Orang Tua dan Tingkat Pendidikaan Ibu. Uns, 60.
Sukma, Laili Komariyah, M. S. (2015). PENGARUH MODEL PEMBELAJARAN INKUIRI TERBIMBING ( GUIDED INQUIRY ) DAN MOTIVASI TERHADAP HASIL BELAJAR FISIKA SISWA Program Studi Pendidikan Fisika Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan pembelajaran yang berpusat pada siswa . Namun kenyataannya kegiatan be. Saintifika; Jurusan PMIPA, FKIP, Universitas Jember, 18(1), 49–63.
Sulaiman. (2014). MODEL PEMBELAJARAN COOPERATIVE LEARNING (Suatu Analisis Psikologis Dalam Pembelajaran). Visipena Journal, 5(2), 25–35. https://doi.org/10.46244/visipena.v5i2.258
Sulistyoningsih, H. (2011). Gizi untuk kesehatan ibu dan anak. Yogyakarta : Graha Ilmu.
Supriyanto, S. (2020). Model Pembelajaran Kooperatif Tipe Teams Games Tournaments Untuk Meningkatkan Hasil Belajar Matematika. Jurnal Inovasi Sekolah Dasar, 7(1), 10–18. https://doi.org/10.36706/jisd.v7i1.11619
Syafira, S. (2015). Hubungan Pengetahuan Gizi Dengan Sikap Mengkonsumsi Makanan Sehat Siswa SMK. Jurnal Ilmiah Pendidikan Kesejahteraan Keluarga, 3(1), 1–8.
Wasserman, J. D. (2012). A History of Intelligence Assessment The Unfinished Tapestry, (1977), 3–55.