PELAPISAN CABE MERAH DENGAN NANOPARTIKEL KITOSAN UNTUK MENGHAMBAT KEHILANGAN VITAMIN C DAN SUSUT BOBOT

Authors

  • Riskiono Slamet Jurusan Kimia, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Negeri Jakarta, Rawamangun 13220, Jakarta

DOI:

https://doi.org/10.21009/JRSKT.011.01

Keywords:

chitosan nanoparticle, green pepper, vitamin C, total weight

Abstract

In  this  research  the  possible  use  of  chitosan  nanoparticle  coating  on  green  peppers  (Capsium  annuum  L)  after harvesting and to determined the effect of chitosan nanoparticle  coating formulation to control the barrier properties  toward water and oxygen.was investigated. Manually green peppers were treated with a solution of 1% ,2% and 3% nanoparticle chitosan and then stored at 200C. The parameters of physcochemical properties such as weight loss and ascorbic  acid  concentrations,  were  monitored  during  storage  4  days  until  16  days.  Results  indicated  that  the physicochemical  properties    of  weight  loss  and  ascorbic  concentration  did  not  show  remarkable  change  during storage  period.  and  the  longest  storage  life  16  The  best  quality  of  greeen  peppers  days  were  obtained  from  the chitosan nanoparticle coating at 3% concentration.The results suggest that the biodegradable   coating with higher water vapour permeability can be used to maintain the quality and sanitary conditions of freshly harvested green peppers in modified atmosphere packaging.


Keywords :chitosan nanoparticle, green pepper, vitamin C, total weight

 

Abstrak

Penelitian  ini  bertujuan  untuk  menentukan  pengaruh  konsentrasi  nanopartikel  kitosan  yang    terhadap  kandungan vitamin C dan susut bobot cabe merah. Cabe merah dilapis dengan larutan nanopartikel kitosan, disimpan pada suhu 200C,    dan  kandungan  vitamin  C  serta  susur  bobot  diukur  setiap  4  hari  sekali  selama  16  hari.  Hasil  penelitian menunjukkan  bahwa  cabe  merah  yang  dilapis  dengan  larutan  yang  mengandung  nanopartikel  kitosan  3%, kehilangan vitamin C sebesar 30% pada hari ke 12, sementara cabe merah yang tidak dilapis,  kehilangan vitamin C sebesar  53,8%.  Sementara  kehilangan  susut  bobot  juga  menunjukkan  pola  yang  sama  dengan  vitamin  C.  Hasil terbaik diperoleh jika cabe merah dilapis dengan larutan yang mengandung 3% nanopartikel kitosan.

kata kunci : nanopartikel kitosan, cabe hijau, vitamin C, jumlah bobot

Downloads

Published

2011-06-30

How to Cite

Slamet, R. (2011). PELAPISAN CABE MERAH DENGAN NANOPARTIKEL KITOSAN UNTUK MENGHAMBAT KEHILANGAN VITAMIN C DAN SUSUT BOBOT. JRSKT - Jurnal Riset Sains Dan Kimia Terapan, 1(1), 1–8. https://doi.org/10.21009/JRSKT.011.01