History of The Journal

Jurnal Sains Boga published on page  http://journal.unj.ac.id/unj/index.php/boga and under the supervision of LPPM UNJ.

Program Studi Tata Boga  Fakultas Teknik Universitas Negeri Jakarta awalnya memiliki Jurnal pada tahun 2012 dengan nama “Jurnal Tata Boga (JTB)”. JTB dibuat oleh program studi dengan tujuan untuk meningkatkan kualitas luaran skripsi mahasiswa S1 Pendidikan Tata Boga berupa publikasi artikel dan menyerap karya ilmiah dosen-dosen program studi Tata Boga sehingga meningkatkan angka kredit penulisan dan publikasi ilmiah dari kegiatan Tri Dharma Perguruan Tinggi yakni hasil Penelitian dosen. Selain itu, Jurnal Tata Boga dapat menjadi dokumen syarat penilaian akreditasi Program Studi. Jurnal Tata Boga (JTB) terbit tiga kali setahun pada bulan Februari, Mei, dan September; mulai Jilid 1 dalam satu jilid ada satu nomor. Berisi tulisan yang diangkat dari hasil penelitian di bidang pengolahan dan tata hidang, Pastry bakery, manajemen usaha boga, teknologi pangan dan gizi. JTB baru menerbitkan versi cetak pada volume 1 nomor 1 pada bulan Mei 2012 terdiri dari 15 artikel hasil penelitian yang telah melalui proses review dalam versi cetak.

Sampai pada tahun 2018 Lembaga Penelitian dan Pengadian kepada Masyarakat (LPPM) UNJ mengevaluasi jurnal-jurnal program studi, salah satunya Jurnal Tata Boga untuk dapat ditingkatkan mutu publikasi dan pengelolaannya melalui Open Journal System (OJS).  Jurnal Tata Boga (JTB) mulai bebenah diri dengan evaluasi pengelolaan dan memperluas focus and scope menjadi “Jurnal Sains Boga (JSB)”. 

Website OJS Jurnal Sains Boga dapat diakses melalui laman  http://journal.unj.ac.id/unj/index.php/boga  yang berada dibawah naungan LPPM UNJ.  JSB memiliki focus and scope yang berkaitan dengan bidang pembelajaran, pengolahan makanan,  roti dan kue,  manajemen usaha, serta  gizi  dan teknologi pangan dengan e-ISSN :  2622-5557, penerbitan berkala bulan Mei dan November melalui OJS dan promosi online jurnal.

 

The Culinary Science Education Study Program Faculty of Engineering State University of Jakarta initially had a Journal in 2012 under the name “Jurnal Tata Boga (JTB)”. JTB was created by the study program with the aim of improving the quality of research outputs for Culinary Science Education students in the form of publishing articles and absorbing scientific works of lecturers in the Culinary Education Study Program so as to increase the number of credits for writing and scientific publications. In addition, the Journal can be a required document for the study program accreditation assessment. Jurnal Tata Boga (JTB) is published three times a year in February, May, and September; starting from volume 1 in one volume there is one number. Contains writings that are lifted from the results of research in the field of processing and serving dishes, pastry bakery, catering business management, food technology and nutrition. JTB has just published a printed version in volume 1 number 1 in May 2012 consisting of 15 research articles that have gone through a review process in the printed version.

Until 2018, the University for Research and Community Service (LPPM) evaluated the Jurnal Tata Boga (JTB) to improve the quality of publication and management through the Open Journal System (OJS). Jurnal Tata Boga (JTB) began to improve itself by evaluating management and expanding its focus and scope to become "Jurnal Sains Boga (JSB)".

The OJS website for the Jurnal Sains Boga can be accessed through the page http://journal.unj.ac.id/unj/index.php/boga which is under the auspices of LPPM UNJ. JSB has a focus and scope related to the fields of learning, food processing, bread and cakes, business management, also nutrition and food technology with e-ISSN: 2622-5557, periodical publications in May and November through OJS and online promotion of journals.